Vo ViNOCENTRE ponúkame vína od vinárov z regiónov Tekov a Hont, ktorí pestujú hrozno a dorábajú víno na južných svahoch Štiavnických vrchov. Tieto informácie sú s láskavým dovolením autora prevzaté z webu http://terroirtekov.sk.
VÍNO SVETÍK je malá rodinná firma ktorá sa výrobou vína zaoberá od r.1990. Ing. Ján Svetík je absolventom VŠZ Brno, fakulta záhradníctvo. Súčasná produkcia firmy nepresahuje 7000 L vína so zameraním na výrobu prívlastkových vín. Pomer bieleho a červeného vína je približne rovnaký/1:1/ v závislosti od kvality daného ročníka. Pri výrobe vín sú používané tradičné postupy a technológie bez použitia filtrácie a pomocných aditív. Na fermentáciu muštov sú používané autochtonne kvasinky. Cieľom týchto postupov je snaha o zachovanie typických aróm.
Marvla TINDO je rozhodnutie dvoch rozdielnych ľudí , ktorí majú spoločný cieľ, víziu a sen – VÍNO. Malé vinárstvo s produkciou 8.000 až 10.000 litrov ročne vzniklo v roku 2009 a zameriava sa na výrobu odrodových akostných vín s prívlastkom a charakterom. Filozofiou vinárstva je maximálne využitie potenciálu hrozna zozbieraného vo vinohrade. Nechať prehovoriť prírodu a čas, lebo si myslíme, že byť svedkom procesu je viac ako byť jeho domnelým režisérom.
PIVNICA BRHLOVCE – Víno zo skalných obylí. Malé butikové vinárstvo, ktoré sídli v skalných obydliach v Brhlovciach. Venuje sa prevažne červeným vínam, pričom hlavným pracovným nástrojom v pivnici je čas a intuícia. Cieľom nie je vyrobiť jedno veľké víno, dôležitá je cesta a kontinuita života. Pinot Noir je túžba, ktorá ženie vpred a Frankovka Modrá, to je láska.
VÍNO NICHTA je rodinná firma Branislava Nichtu, manželky Miroslavy a otca Jozefa, ktorá vznikla v roku 1997, keď nadviazala na rodinnú tradíciu domáceho vinohradníctva a vinárstva. Ročná produkcia je 300 000 litrov vína, čiže objemom a rozsahom výroby vína už patrí medzi stredné podniky na Slovensku. Rodina vlastní 30 ha vinohradov a s odrodou Devín začínali vo veľkom ako jedna z prvých na Slovensku.
VÍNUM UHNÁK – Anton Uhnák je vinárstvo, ktoré má niekoľko generačnú vinohradnícku a vinársku tradíciu. V súčasnosti vinárstvo vedie Anton Uhnák, ktorý dorába vína prevažne modernou technológiou spracovania. Súčasná produkcia je 25 000 litrov vína. Časť hrozna dopestuje firma sama a časť hrozna vykupuje, pričom všetko hrozno pochádza výhradne z Čajkova. V Leviciach na stanici má firma podnikovú predajňu, kde okrem svojho vlastného vína predáva aj vína ostatných vinárov zo združenia Terroir TEKOV.
PIVNICA ČAJKOV je vinárska firma založená rodinou Uhnákovcov už v 17. storočí, ktorá dnes pokračuje v sláve svojich predkov. Ozdobou produkcie je Pesecká leánka (Feteasca regala) a Bratislavská leánka (Dievčie hrozno), ktoré sa pre svoj temperament tešia u Vás stále väčšej obľube. Vinici a vínu venuje firma Uhnak Vino veľké množstvo svojho času. Svoje poslanie vidia v tvorbe nových metód a kreativite pri výrobe vína. Radi skúšajú nové postupy a technológie.
MURÁNI VÍNO ČAJKOV – Rodinná vinohradnícka a vinárska spoločnosť Muráni-Víno Čajkov s.r.o. vznikla v roku 1995. Obhospodaruje 12 ha vlastných vinohradov, ktoré sa nachádzajú na úpätí Štiavnických vrchov obce Čajkov. Vo svojej činnosti sa opiera o vzácne skúsenosti svojich predkov. Mušt z bielych odrôd vstupuje do fermentácie po odkalení. Súčasťou vinárskej technológie je použitie čistých kultúr vínnych kvasiniek ako aj fyzikálna regulácia procesu kvasenia a dokvášania. Všetky naše vína pochádzajú z hrozna tradičných muštových odrôd a novošľachtencov. Z bielych sort sú zastúpené Ryzling rýnsky, Sauvignon blanc, Rulandské biele a sivé a z červených Dunaj, Nitria, Merlot, Frankovka modrá, Rulandské modré a Alibernet. Firma plánuje ďalšie nové výsadby na ploche 4 ha.
FRTÚS WINERY je nové vinárstvo v obci Podlužany, ktoré sa nechce zaradiť medzi mnohých, chceme byť jedno z mála vinárstiev a preto prinášame niečo ,čo spojí eleganciu, nápaditosť, štýl a identitu. Niečo, za čím si stojíme a čo patrí len pre tých čo si vážia sami seba, prácu iných a pitie vína je ich životný štýl. Bratia Frtúsovci.
PIVNICA CSERNUS je rodinné remeselnícke vinárstvo, ktoré sídli v južnej časti Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti pri obci Vinica, na južnom a malebnom, sopečnom svahu vrchu Stráž. Naša rodina sa zaoberá výrobou vína už viac generácií. Pri výrobe vína preferujeme oxidačnú technológiu. Naše vína sú vyrobené s veľkou starostlivosťou len z prírodných materiálov (bez konzervačných látok, s minimálnym obsahom SO2). Vína vyzrievajú v pivnici za 1-2 roky, len potom nasleduje fľaškovanie vína.
VÍNO LAUKO je malé rodinné vinárstvo zo Sebechlieb – lokalita Stará hora.
VÍNO NATURAL Domin & Kušický Po mnohoročných skúsenostiach s výrobou vína za bývalého režimu a s podnikaním s bioproduktami v 90. rokoch sa zanietený vinár a degustátor Ján Domin začal zaoberať myšlienkou rodinného ekologického vinárstva. Dnes ho vedú na 40-tich ha vlastných vinohradov v Modrokamenskom a Vinickom regióne na juhu stredného Slovenska. Vína majú výrazné odrodové charaktery a zharmonizované kyseliny – príliš drsná kyselina jablčná je riadenou jablčno-mliečnou fermentáciou úplne odbúraná. Preto vína ostávajú dlho svieže a majú dlhý dozrievací potenciál. Všetky vína sú bez chemickej stabilizácie, aj obsah síry je výrazne pod povolenou normou.
KINČI rodinné vinárstvo Sme malé remeselné vinárstvo, ktoré nájdete na západnom cípe Štiavnických vrchov v obci Rybník – Nitrianska vinohradnícka oblasť, Tekovský rajón. Naše vína tvoríme naturálnym spôsobom s dôrazom na hrozno, ktoré pestujeme v BIO kvalite vo vlastných vinohradoch na južných svahoch so sopečným podložím. Zakladateľ Stanislav Kinči sa vinárstvu venuje od roku 1991, ako prvý z generácie vinárov v rodine, a spolu so synom Tomášom obhospodaruje 25ha viníc a vyrába cca 20-tisíc litrov vína ročne.
NAJVÄČSIA VÍNNA PIVNICA V PUKANCI História, súčasnosť i sľubná budúcnosť sú neustále prítomné v genius loci Najväčšej vínnej pivnice v Pukanci. Jej príbeh sa začal písať už v roku 1900. Vtedy sa rozhodol Johannes Ciglan, obchodník s vínom, premeniť bývalú banskú štôlňu na pivnicu. Nad jej vchodom dal postaviť budovu vinárstva z dovtedy v Hornom Uhorsku netradičného materiálu – železobetónu. Tento materiál bol použitý aj na vybudovanie dvoch cisterien pre uskladnenie vína v portáli pivnice. Avšak aj do samotnej stavby sa znova vmiesila história, keďže základy tvoria kamene z mestského opevnenia z čias tureckých vpádov. Pivnica spolu s priľahlým areálom bola dlhé roky využívaná pukančanmi pre zábavu a potešenie.Dôkazom toho je aj dobová pohľadnica s popisom „Cigľanovo letné zábavište“. Na rozkvet pôvodného vinárstva, ktorý bol nútene ukončený v päťdesiatych rokov 20. storočia sa rozhodla nadviazať rodina Jána Rosenbergera. Od roku 1998 až do dnešných dní pivnica prechádza postupnou rekonštrukciou, ktorá sa odráža v stavebných úpravách, ako aj v technologickej vybavenosti.
VINÁRSTVO MICHELLE Sme malé rodinné vinárstvo pôsobiace od roku 1991. Zúročujeme 25 ročné skúsenosti v oblasti pestovania viniča a výroby vína. Vyrábame 10-15 druhov odrodových, prívlastkových vín v limitovaných edíciách. Ku každému vínu pristupujeme individuálne. Hrozno je spracované modernou technológiou, riadenou fermentáciou, reduktívnou metódou. Hrozno nakupujeme od výhradného dodávateľa P.D.Žemberovce, z vinohradov, ktoré ležia na úpätí južných svahov Štiavnických vrchov.
VINOJEK Sme malá rodinná firma, ktorá vznikla v roku 1992, naše vinohrady sa nachádzajú v obci Rykynčice. Všetky vína sú vyrobené metódou riadeného kvasenia a vďaka novým technologickým postupom si zachovávajú svoj výrazný odrodový charakter, čistú vôňu a sviežu lahodnú chuť.
Vinohrady a vinárstvo Zsigmond Základná myšlienka založenia rodinnej vinohradnícko – vinárskej firmy Zsigmondovcov nadväzuje na viac ako 100 ročné skúsenosti s pestovaním hrozna a výrobou vína. Naša pivnica a vinohrady sa nachádzajú vo vinohradníckej obci Vinica. Základy vinohradov a vinárstva položilLadislav Zsigmond starší so synom Ladislavom mladším ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy vysadili 1,5 hektárový vinohrad, ktorý usilovnou prácou rozrástol až na momentálnu plochu 75 hektárov. Pri výbere odrodovej skladby sa ešte zamerali na tradičné odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandské biele či Frankovka modrá. Nové myšlienky do vinárstva priniesol syn Gabriel po ukončení štúdia v odbore. Od roku 2005 začal pôsobiť vo vinárstve a na jeho odporúčanie začali pestovať aj svetové odrody ako Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir, či Cabernet sauvignon.
Pivnica Ladzany Naše vinohrady sa nachádzajú v obci Hontianske Tesáre – bývalá družstevná vinica. tento vinohrad má viac ako 30 rokov. V tejto lokalite je pôdny horizont v hrúbke len cca 40 cm a všetko ostatné je len sopečný tuf. Preto sú naše vína výrazné v trielovinách a mineralite.
Víno od Francúza Sme malá firma situovaná v malej čarovnej dedinke Devičie. V roku 2018 sme vyrobili naše prvé víno z kúpeného bio hrozna. Pripravujeme pozemky na výsadbu viníc v ekologickom poľnohospodárstve. Rešpektujeme prírodu, víno a dovolíme hroznu aby sa ukázalo v jeho prirodzenej paráde. Naše vína sú vyrobené s vášňou a láskou. Pre nás víno nie je recept. Víno bude také, aké je hrozno. Veríme, že z dobrého hrozna, môžeme urobiť dobré víno, s minimom zásahov a pridaných látok. Tak skúšame nič nepridávať, rešpektovať hrozno, nasledovať naturálny proces a dúfame, že sa Vám to
bude páčiť 🙂
BAHNA & MURGAŠ Sme malé remeselné vinárstvo situované v obci Pukanec. Naša ročná produkcia je do 5000 fliaš. Špecializujeme sa len na hrozno dopestované na sopečnej pôde štiavnických vrchov. Časť hrozna získavame z vlastnoručne obhospodarovaných vinohradov v Pukanci, časť hrozna nakupujeme od vinárstiev Muráni – víno Čajkov a Kinči – rodinné vinárstvo Rybník. Vychádzame z bohatej rodinnej, mnohogeneračnej tradície výroby vína. Nepoužívame žiadne číridlá, enzýmy a iné vylepšovače dokonalosti výsledného produktu. Naša pivnica je bývalé banské dielo, ktoré bolo razené už v stredoveku. Tento priestor neumožňuje používať žiadne moderné technológie. Na základe toho produkujeme len autentické vína. Naše vína vznikajú pomaly, preto majú výraznú a bohatú chuť.